Pratite svakodnevna dešavanja na našim ostalim stranicama klikom na ikonice ispod teksta

Blog

Le Petit Bistro - Novi Beograd / Blog  / Single origin kafa

Single origin kafa

Može se reći da u je u poslednjih pet godina veliki prodor single origin kafe na tržištu. Single origin je kafa, odnosno selekcija zrna kafe, koja su uzgajana od strane jedne farme, na jednoj te istoj parceli i u momentu branja se ne meša sa drugim regijama.

Plantaža kafe

Još čistija selekcija zrna se zove micro lot, što podrazumeva da kompletna berba sa single origin parcele prolazi kroz još jednu dodatnu selekciju od strane berača u momentu kada se kafa već nalazi na krevetima za sušenje. U bukvalnom značenju ručnim putem se odstranjuje sva kafa koja je oštećena, prevremeno ubrana, prezrela, crvljiva, bolesna ili ima bilo kakav nedostatak koji se vizuelno može uočiti.

Kreveti na kojima se selektuje ubrana kafa

Još rigorozniji stepen selekcije je nano lot- kada se pomenuti micro lot razdvoji i rasprostre po krevetima za sušenje, radi se novi krug selekcije najkvalitetnijih zrna, i ta ručno odabrana najkvalitetnija zrna se posebno suše i pripremaju za prodaju.

Odabir najboljih zrna

Kada uzmemo u obzir da se kompletan ovaj proces odvija na nadmorskim visinama od blizu 2000m, veoma udaljenim od najbliže infrastrukture, u kolibama od pruća, bez struje i vode, možete samo zamisliti o koliko komplikovanom i teškom procesu se radi. Da bih vam još malo rasplamsao maštu- pokušajte da zamislite farmera koji poseduje farmu sa 20ha kafe i nakon celog procesa uzgajanja jednim ovako rigoroznim odabirom celu količinu svede na 50kg kafe.

Zanimljivo i bitno kao pojavu pomenuti COE- Cup of Excellence takmičenje u kvalitetu kafe. Svaka zemlja Južne Amerike zasebno ima ovo takmičenje na godišnjem nivou, a titula najboljeg proizvođača kafe se vodi kao jako prestižna. Moram naglasiti da su takmičenja ove vrste pomogla kompletnoj zajednici proizvođača kafe na globalnom nivou pošto su zahvaljujući njima gradacije u kvalitetu, a samim tim i ceni prvi put uvedene u praksu.

Cup of Excellence

Pre ove pojave su nakupci bukvalno ucenjivali farmere i otkupljivali godišnji rod po jednoj utvrđenoj ceni bez obraćanja pažnje na kvalitet, tako da su ovim putem farmere koji su prodavali kompletan godišnji rod za jedan do dva eura po kilogramu, a investirali su u svoje znanje, kultivaciju, varijetete, branje i kompletan proces uzgajanja kafe, uspeli da nagradimo finansijski. Cena po kilogramu sada ide i do 20e (izuzev nekih ekskluzivnih vrsta). Samim povećanjem prihoda farmera smo došli do poboljšanja uslova za rad, izgradnje osnovne infrastrukture (struje i vode), prebivališta sa pravim vratima i krevetima za zaposlene na farmi itd.

Single origin kafe su pravi predstavnici svoje regije, teroara,nadmorske visine i veštine-posvećenosti farmera. Ukusi koji se dobijaju pažljivim odabirom režima pečenja su pravi mamac za istinske uživaoce.

Suptilne, svilene i prefinjene note cveća, čaja, citrusnog voća, čokolade, šumskog voća su razlog što smo, može se reći naglavačke, uskočili u svet single origin kafe. Razlog zbog kog o doživljaju provodimo sate razmišljajući i sate razgovarajući sa baristima: Kako? Zašto? Na koji način dobiti isto i još bolje? Zašto svaki dan kada ustanemo i jurimo, jedva čekajući tu prvu šoljicu savršenog espresa , dolazi nova kafa? Kakva li je, da je slučajno ne rasprodaju pre nego što je probam? Kada se jednom uđe u svet single origin kafe teško se vraća nazad, a to sam definitivno na svojoj koži isprobao.

Nema komentara

Ostavite komentar