Pratite svakodnevna dešavanja na našim ostalim stranicama klikom na ikonice ispod teksta

 

Blog

Arabica & Robusta

Kafa raste isključivo na ekvatorskom pojasu naše planete (Zona kafe ili The coffee belt). Zahteva toplu klimu sa temperaturom od 12 stepeni naviše i velikom količinom padavina koja je ravnomerno raspoređena tokom godine.

Zona kafe

Drvo može dostići visinu od 12 metara, ali se na plantažama uglavnom uzgaja do 2,5-3m radi jednostavnijeg održavanja i branja. Prve plodove daje već posle 3-5 godina, a drvo može drvo može doživeti i 100 godina. Grane su prekrivene grozdovima belog cveta, čiji miris podseća na jasmin, dok je sam plod žute ili tamno crvene boje i dugo sazreva (do čak 9 meseci). Kafa se uglavnom uzgaja u senci, pa se uz drvo kafe često sade druge poljoprivredne kulture, koje takođe utiču na zemljište, a samim tim i krajnji ukus kafe.

Grana drveta kafe u cvetu

Prema osnovnoj podeli kafu delimo na dve vrste: arabika i robusta, a svaka od dve navedene dalje se deli na više različitih varijeteta.

Robusta (Coffea Canephora) raste na nižim nadmorskim visinama od arabike, do 900m i daleko je otpornija na sve bolesti koje napadaju kafu, samim tim je mnogo lakše uzgajati, pa je njena prodajna cena neuporedivo niža od arabike (na taj način velike industrije zarađuju na konzumentu – povećanjem procenta robuste se povećava njihova marža). Osim toga, drvo robuste iste veličine daje neuporedivo bogatiji rod od drveta arabike. Ukus joj je gorak i opor,  ima manje esencijalnih ulja i šećera,  a više kofeina od arabike. Raste u centralnoj i zapadnoj Africi, jugoistočnoj Aziji, Indoneziji, Vijetnamu i Brazilu. Zbog svojih karakteristika i slabijeg spektra aroma, obično se meša sa arabikom ili se koristi za instant kafu.

Drvo sa plodovima kafe

Arabika (Coffea Arabica) raste uglavnom na nadmorskoj visini od 900-2000m (nepisano je pravilo da što je veća visina, kafa je kvalitetnija, ali postoje izuzeci). Ukus varira u odnosu na teroar, kulture koje se uzgajaju na samoj plantaži, nadmorsku visinu i geografsko područje.  Cenjenija je od robuste jer ima manje gorčine i oporosti, više aroma, esencijalnih ulja i šećera, a i manje kofeina. Visok sadržaj masti u zrnu daje glatku i elastičnu strukturu napitku. Raste u Srednjoj i Južnoj Americi, Africi, jugoistočnoj Aziji i Australiji.

Plod kafe

Večita potraga uživalaca kafe jeste ona za savršenim ukusima, odnosno notama koje se mogu osetiti pri konzumiranju kafe (da li su to čokoladne, zemljane, citrusne, cvetne, čajne,…note).

Paleta ukusa varira od osobe do osobe, neki imaju razvijenija čula i mogu da osete širi spektar ukusa. Jedna ista sorta kafe može da ima i citrusne i čokoladne note u zavisnosti od profila pečenja, nivoa vlažnosti. Većina nežnih ukusa koje smo naveli se gube u prvih 30 dana od pečenja. Iz toga razloga je esencijalno za svakog pravog uživaoca espresa da pije isključivo sveže pečenu kafu.

Ovo je najveći problem velikih industrija i iz tog razloga se one odlučuju na tkzv. dark roast koji u samom startu oduzima većinu ovih pomenutih ukusa. Naša preporuka za početak puta senzorike, kojim ćemo se detaljnije pozabaviti u jednoj od narednih tema, je u svakom slučaju light i medium roast.

Nema komentara

Ostavite komentar